Mød de 4 personlighedstyper

DISC modellens fire personlighedstyper bruges til at beskrive fire overordnede adfærdstræk. Mød den røde, gule, grønne og blå persontype.

Forfatter: Martin Haastrup Ishøi

Personlighedstyper

Få viden om personlighedstyper og persontypetest

I dette indlæg får du en kort introduktion til forskellige persontypetests – og dertil bliver du præsenteret for de 4 personlighedstyper – eller kort og godt persontyper – som er knyttet til det anerkendte og forskningsbaserede profilværktøj DISC.

Har du prøvet det – taget en persontypetest?

Du har sikkert allerede prøvet at tage en persontypetest. På et eller andet tidspunkt i dit liv.

Måske har du været nysgerrig på, hvilken type du egentlig er – med en gratis online test og et spørgeskema hjemme på sofaen.

Eller også har du som ansat været en del af proces, hvor I har haft fokus på at styrke kommunikation og samarbejde i dit team – med indsigt i teamets forskellige persontyper kombineret med en sjov teambuilding dag.

Ja, måske har du – som rigtig mange andre – været ansøger til et job, hvor du blandt andet skulle tage en personlighedstest, for at se om du var det rette match i forhold til jobbet, teamet og arbejdspladsen.

Uanset hvad, hvordan og hvorledes…

Uanset hvad, hvordan og hvorledes – så findes der et væld af persontypetests – og nogle er yderst valide. Andre er bestemt ikke…

Men for pokker: Testtyperne, som ikke just kan bryste sig af hverken validitet eller bred anerkendelse, kan vi da sagtens sætte pris på alligevel. For de har da (også) en funktion…

Spring videre – og bliv meget klogere på forskellige persontypetests – og ikke mindst de 4 personlighedstyper i profilværktøjet DISC.

Rigtig god fornøjelse!

Fire personlighedstyper i DISC - blå, gul, rød og grøn
Professionelle, forskningsbaserede personlighedstests – såsom testen bag DISC-profiler og deres fire personlighedstyper – giver værdifuld indsigt i en persons adfærd i bestemte situationer og hvordan vedkommende interagerer med andre mennesker.

Brug 3 min. og forstå nonverbal kommunikation: Lær om kropssprog her.

De gratis personlighedstests

Med de gratis personlighedstests taler vi som oftest om sjov og spas – ja, underholdning i 5-10 minutter. Og så er vi videre…

Kortvarigt bekræftes vi måske i vores ønskede verdensbillede. Omvendt bliver vi måske lettere irriterede, fordi resultatet jo overhovedet ikke passer (på mig). Men det var jo også bare en mere eller mindre tilfældig test fundet online eller i et sladderblad…

Gratis personlighedstests, der reklamerer med at være baseret på anerkendt forskning og teori, kan også virke tiltalende for dem, der søger seriøs indsigt i deres personlighed. Dog skal man være opmærksom på, at mange af disse tests mangler den nødvendige videnskabelige validitet.

Selvom de måske anvender termer og koncepter fra anerkendte teoretiske rammer, er de ofte ikke udviklet eller valideret med samme strenghed som professionelle tests.

Det betyder, at resultaterne er både upræcise og misvisende, da disse typer af gratis tests ikke måler det, de hævder at måle.

Og så er der de andre tests…

Og så er der de andre personlighedstests. Dem som er baseret på et mangeårigt og yderst validt grundlag.

Dem, der er udviklet af psykologer, professorer, forskere, forgangskvinder og forgangsmænd.

Personlighedstests som gennem mange år har skabt værdi for privatpersoner, virksomheder og organisationer i hele verden.

En test, der kan give de svar og den selvindsigt, som gør, at vi reelt rykker os – individuelt og i vores samspil med andre. Hvis vi altså vil det.

Spring videre til næste afsnit – og få en kort introduktion til 3 af de mest anerkendte og benyttede personlighedstests!

Person lærer om 4 DISC personlighedstyper online.
Ønsker du en personlighedstest, der er baseret på mange års forskning og et omfattende, validt datagrundlag – så spring de gratis online tests over. Dit udbytte i form af konkret indsigt og forståelse af dig selv og andre vil altid være markant større med et ordentligt testværktøj.

Brug 3 min. og styrk dit teams udvikling med DISC: Lær om teamprofilen her.

Typer af tests

Introduktion til typer af personlighedstests

Hver personlighedstest har typisk hver deres sæt af personlighedstyper, som hjælper os med af afdække, kortlægge og forstå vores personlige adfærdstræk.

Til dette blogindlæg har vi udvalgt tre af slagsen. Fra allerøverste hylde. Nærmere betegnet de mest troværdige og anerkendte personlighedstests på markedet.

Så lad os bare komme i gang med det samme!

MBTI – 4 psykologiske funktioner

Den første personlighedstest du skal præsenteres for, er MBTI – en forkortelse for Myers–Briggs Type Indicator. Personlighedstesten er udviklet af Katharine Cook Briggs og hendes datter Isabel Briggs Myers i midten af 1900-tallet.

Testen er baseret på den schweiziske psykiater Carl Jungs teori om fire psykologiske funktioner – heraf ekstraversion, sensation, tanke og opfattelse.

Enneagram – med 9 personlighedstyper

Den anden type personlighedstest i rækken hedder Enneagrammet. Et persontypeværktøj til personlig udvikling. Dette persontypeværktøj består af 9 personlighedstyper – udviklet af den chilenske psykiater Claudio Naranjo.

Enneagrammet bruges af mange som en slags landkort i forhold til at forstå måden, som vores psyke arbejder på. 

DISC – 4 persontyper giver større indsigt

Og ja, så kommer vi til det tredje testsystem. For her er vi hos disc-profil.dk – om nogen – på hjemmebane.

Nu drejer det sig nemlig om personlighedstests med DISC – med udgangspunkt i DISC modellens fire persontyper. Delt op i hver deres farve – rød, blå, gul og grøn.

Let at forstå – og derfor lettere at handle på.

Mød de 4 DISC personlighedstyper – hop videre til næste afsnit!

DISC persontyper

DISC persontyper

Persontyper rød, blå, gul eller grøn

De fire persontyper er grundlaget i DISC modellen, som vi bruger til at beskrive fire overordnede adfærdstræk.

Hver persontype har en betegnelse og en farve:

D står for Dominans og har farven Rød

I står for Indflydelse og har farven Gul

S står for Stabilitet og har farven Grøn

C står for Kompetent og har farven Blå

Dit personlige og unikke mix af de fire typer er resultatet af din DISC personlighedstest og efterfølgende DISC analyse.

DISC analysen viser din typiske adfærd i forskellige situationer – kortlagt i netop din DISC personprofil.

Du er et mix af de fire typer…

Ja, du er et mix af alle fire typer ud fra DISC-modellen. Derfor vil du helt sikkert genkende dig selv i ikke bare én – men flere af de fire persontyper.

Hvordan det hænger sammen, får du også svar på i dette indlæg.

Men først skal du hilse på den røde, gule, grønne og blå persontype – og du har helt sikkert lyst til at møde dem alle.

For vi har at gøre med 4 super interessante typer med stærke personlige kompetencer – på hver deres måde!

Hvilken personlighedstype minder mest om dig?

Hils på de 4 persontyper

Rød personprofil kvinde.

Rød persontype

Hils på den røde persontype som er beslutsom og viljestærk – og excellerer, når nye projekter skal startes og hurtige beslutninger skal træffes.

Den røde persontype er D’et i DISC modellen, som står for Dominans.

God til at træffe hurtige beslutninger

Kan være ret utålmodig fx til møder

Læs mere om det røde D lige her

Gul persontype

Sig hej til den gule persontype som evner at inspirere og overtale – og brillerer, når relationer skal skabes og plejes.

Den gule persontype er I’et i DISC-modellen, som står for Indflydelse.

Meget snakkesagelig

Spontan og iderig

Læs mere om det gule I lige her

DISC profil typer gul mand.
DISC profil typer grøn kvinde.

Grøn persontype

Mød den grønne persontype som søger stabilitet og tryghed – og er særligt god, når projekter skal planlægges og gennemføres.

Den grønne persontype er S’et i DISC modellen, som står for Stabilitet.

Plejer den gode relation

Pålidelig og loyal

Læs mere om det grønne S lige her

Blå persontype

Giv hånden til den blå persontype som går omhyggeligt og analytisk til værks – og er meget struktureret med et skarpt blik for detaljen.

Den blå persontype er C’et i DISC modellen, som står for Kompetent.

Formel og observerende

Søger viden og fakta

Læs mere om det blå C lige her

DISC profil typer blå mand – personlighedstyper.

Dine farver

Hvad mon dine DISC farver er?

Sandheden er, at du ikke er enten rød, gul, grøn eller blå.

En DISC test viser nemlig, at du rummer alle DISC modellens fire farver. Dog vil du oftest have en klar overvægt af en eller to af de fire farver.

Overvægten af en eller flere farver i din profil betyder kort sagt, at du i forskellige situationer har en adfærd, der er mere naturlig for dig end andre.

Fx er nogle mennesker meget tålmodige. Andre er ikke.

Er du af natur utålmodig – men er nødt til at udvise stor tålmodighed i en given situation – ja, så er det bestemt ikke umuligt.

Men det er ikke let for dig – og vil derfor være meget energikrævende.

Og vice versa.

Du kan med fordel også læse vores indlæg med følgende fokus: hvordan laves din DISC profil? Her får du nemlig viden om de fire trin, som arbejdet med hver DISC profil følger.

Brug 3 min. og bliv meget klogere: Vælg det rigtige DISC kursus for dig og dit team!

Større selvindsigt

DISC åbner for større selvindsigt: Jeres vej til udvikling!

Du har nu læst om forskellige typer af personlighedstests – ligesom du har fået viden om profilværtøjet DISC og modellens 4 personlighedstyper (arketyper).

DISC kan også meget vel være din adgang til større selvindsigt. For det er et stærkt redskab til personlig udvikling – og heraf også til udvikling af medarbejdere, teams og ledelse.

En oplagt vej frem for dig og dit team kunne være eventet Play Your Profile. Her får I nemlig teoretisk viden kombineret med sjov og lærerig DISC teambuilding.

Få et stærkt redskab til udvikling

Resultatet er større indbyrdes forståelse og bedre kommunikation og samarbejde – der bidrager til øget trivsel, motivation og produktivitet på din arbejdsplads.

Vil du høre mere om dine muligheder med DISC?

Så kontakt os – ganske uforpligtende – book en samtale her.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er de fire personlighedstyper?

De fire personlighedstyper i DISC er:

1. (D) Rød persontype
2. (I) Gul persontype
3. (S) Grøn persontype
4. (C) Blå persontype

Du kan læse meget mere om de fire personlighedstyper her.

Hvilken farve er jeg?

Sandheden er, at du ikke er enten rød, gul, grøn eller blå.

For du rummer faktisk alle DISC modellens fire farver. Dog vil du oftest have en klar overvægt af en eller to af de fire farver.

Overvægten af en eller flere farver i din profil betyder, at du i forskellige situationer har en adfærd, der er mere naturlig for dig end andre.

Du kan læse meget mere om de fire personlighedstyper her.

Hvilke personlighedstests findes der?

Der findes mange forskellige personlighedstests til at vurdere individuel adfærd. Blandt de mest anerkendte findes:

DISC, som er baseret på fire personlighedstyper og op til 16 facetter
• Enneagrammet, som fokuserer på ni forskellige personlighedstyper
• Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), som anvender fire skalaer til at måle en persons præferencer med hensyn til tænkning og beslutningstagning

Hver af disse tests har sit eget formål og fokus – så det er vigtigt, at du vælger det rigtige værktøj til dine specifikke behov.

Derudover findes der mange former for gratis test og online personligheds-quizzer – men de er ikke forskningsbaserede – og giver ikke nøjagtige oplysninger om din personlighed.

Du kan læse meget mere om de fire personlighedstyper her.

Bedøm: Klik på stjernerne

Gns. / 5. Antal:

Vær den første til at bedømme

Skriv en kommentar